Top 10 olijfolie

8 Spaanse olijfoliën, tussen de 10 beste van de wereld

8 aceites españoles, entre los 10 mejores del mundo

De EVOO (Extra Virgin Olive Oil) World Ranking – in het Engels bekend als EVOO World Ranking – heeft de lijst van de meest bekroonde oliën ter wereld in 2019 vrijgegeven. Om deze classificatie uit te werken, neemt de deelname van deze oliën aan sommige van de 30 competities die door de EVOOWR zijn overwogen en die dit jaar zijn gehouden. Alleen die oliën die 160 punten overschrijden, krijgen de titel ‘EVOO van het jaar’ na analyse van hun resultaten in deze wedstrijden.

Dit jaar hebben 321 oliën de 160 punten behaald die nodig zijn om aan deze ranglijst deel te nemen. Hiervan zijn er 100 Spaans, wat 31% van het totaal vertegenwoordigt. Bovendien zijn het de Spanjaarden die de classificatie leiden, omdat van de eerste 10 oliën er 8 in Spanje worden vervaardigd.

De eerste plaats van de classificatie is voor de olie ‘Rincón de la Subbética DOP Priego de Córdoba’, van het ras Hojiblanca en bereid door Almazares de La Subbética S.L. Hij heeft 32 prijzen gewonnen in het jaar 2019, waarmee hij in totaal 1203.25 punten heeft verzameld. De tweede plaats is voor ‘Palacio de Los Olivos Picual’, vervaardigd door Olivapalacios S.L. in Ciudad Real, dat dit jaar 25 prijzen heeft gewonnen. Het podium wordt gesloten door ‘Knolive Epicure’ van de variëteit Blend, vervaardigd door Knolive Oils S.L., ook van Priego de Córdoba.

De rangorde van de eerste 10 is als volgt:

1. Rincón de La Subbética DOP Priego de Cordoba. Variedad: Hojiblanca

2. Palacio de Los Olivos. Variedad: Picual.

3. Knolive Epicure. Variedad: Blend.

4. Parqueoliva Serie Oro DOP Priego de Cordoba. Variedad: Blend.

5. Conde de Mirasol. Variedad: Hojiblanca.

6. TreFòrt. Variedad: Blend.

7. Gallo Novo Colheita 2018-2019. Variedad: Blend.

8. El Empiedro DOP Priego de Cordoba. Variedad: Hojiblanca.

9. Almaoliva Arbequina. Variedad: Arbequina.

10. Almaoliva Bio. Variedad: Blend.

Deze classificatie is bedoeld om de meest bekroonde AVOE ter wereld te promoten en consumenten bewust te maken van de meest bekroonde, de beste bedrijven, de beste oliën per variëteit of type en hun land van herkomst. De volledige lijst is te vinden op de EVOO World Ranking.